Sama nazwa tej choroby wielu ludziom nic nie mówi. Podobnie jak nie wiadomo, jakie są jej przyczyny. Faktem jest jednak, że atakuje ona najczęściej w wieku dziecięcym, a nieleczona jest chorobą na całe życie. Zasadniczym elementem leczenia jest właściwie dobrana dieta. Zacznijmy jednak od tego, czym właściwie jest choroba, o nieco tajemniczej nazwie – celikalia? Otóż, jest to schorzenie immunologiczne o podłożu genetycznym, które charakteryzuje się przede wszystkim tym, że organizm chorego nie toleruje glutenu w przyjmowanym pokarmie. Gluten to z kolei mieszanina białek roślinnych, zawartych w życie, pszenicy oraz jęczmieniu. Dzieci dotknięte tym schorzeniem, spożywając produkty zawierające gluten, narażają się tym samym na niedobór niezbędnych składników odżywczych w organizmie, co oznacza niedożywienie przy (pozornie) normalnej diecie. Gluten niszczy bowiem kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie cennych składników z pożywienia.

Celikalię, o tyle trudno zdiagnozować, że jej objawy są bardzo podobne do wielu innych schorzeń przewodu pokarmowego. Co więcej, jej przebieg może przyjmować odmienną postać u każdego pacjenta, będąc kwestią bardzo indywidualną. Najłatwiej zdiagnozować celikalię u niemowląt, dla których objawy nietolerancji glutenu są w większości przypadków następujące: po okresie 4-6 tygodni od wprowadzenia do jadłospisu maluszka produktów mącznych, pojawiają się takie dolegliwości jak przewlekłe biegunki, zahamowanie przybierania na wadze u dziecka, bóle brzuszka, zmiany nastroju, nadpobudliwość, infekcje. Im dziecko starsze, tym objawy stają się coraz trudniejsze do zdiagnozowania. Choroba może na tym etapie przyjmować różne formy, z którym najpopularniejsza to celikalia utajona.

Mimo prowadzonych na bieżąco badań naukowych, nie udało się do tej pory stworzyć leku na celikalię. Jedyną skutecznym sposobem uniknięcia groźnych konsekwencji choroby jest dieta bezglutenowa. Wiąże się ona z bezwzględną i trwałą eliminacją z posiłków wszelkich produktów zawierających gluten, w tym również tych, dla których producent deklaruje w składzie obecność śladowych ilości glutenu. Podstawą walki z chorobą jest zatem odpowiednia dieta. Propozycje diet bezglutenowych, a także inne porady i wskazówki przydatne dla chorych i ich rodzin, można znaleźć na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celikalią i na Diecie Bezglutenowej, pod adresem celikalia.pl.

Joanna Oprawa-Karwat

Spodobal Ci sie ten artykuł? Podziel sie nim ze znajomymi!